Woonark aan de Schinkel

Locatie: Amsterdam, nabij het Olympisch Stadion
Uitvoering: Constructiebedrijf G. van Loenen B.V.
Technische gegevens: Woonark 8100 kg staalconstructie

 

De ark meet 17 bij 6 meter en heeft een totale hoogte van 7,5 meter, waarvan 2 meter onder de waterlijn. De ark is verdeeld in 3 zones.

De onderste zone bevindt zich in het betoncasco onder het waterniveau. Hierin zijn de serviceruimten en de gastenvertrekken opgenomen. Een koekoek in het terras van de ark zorgt ervoor dat de logeerkamers voldoende daglicht en verse lucht krijgen. In de middelste zone zijn de algemene vertrekken opgenomen als de entree, keuken, eetkamer en zitkamer.
De bovenste zone huisvest de prive vertrekken; de werkkamer en slaapkamer met badkamer en garderobe. Deze heeft een gesloten uiterlijk gekregen door als een geheel met koper beklede doos te zijn uitgevoerd. Deze doos wordt gedragen door met koper beklede stalen kolommen. De vlakken tussen deze kolommen zijn ingevuld met puien.
Het transparante beeld van de stalen kolommen met invulling symboliseert de openheid van de middelste zone, de algemene vertrekken.

De verspringingen in het dak en de diagonale lijn in de gevel markeren de split-level verdeling in de plattegrond en de trappen van het interieur.